Nitro Brew ise Cold Brew kahvenin Nitrojen gazıyla karıştırılarak servis edilmesi temeline dayanır.
Iced Coffee Nedir ?
Ice coffee hemen hemen bütün kahve reçetelerine uygulayabileceğiniz bir yöntem. Bu yöntemde normal yollarla hazırlanmış kahveyi soğutma mantığı ile ilerleniyor. Buz dolu bir bardağa iki shot espresso çektiğinizde sıcak espresso buzun etkisiyle soğuyor ve bir Ice Americano haline geliyor. Yine buzlu bir bardağa köpürtülmüş sütle espresso eklediğinizde bu sefer oluyor size Ice Latte. Artık bunun içine kakao veya çikolata şurubu ekler üstüne de biraz krem şanti/ köpük krema da koyarsanız oluyor size Ice Mocha. Filtre kahve soğuk süt ve buzu bir mikserde karıştırıp servis ederseniz de Ice Misto’nuz için size ve misafirlerinize afiyet olsun diyebiliriz.
Cold Brew ve Cold Drip yöntemlerini anlattığımız blog yazımızı okuduysanız bu kahvelerin oda sıcaklığındaki veya buzlu su ile hazırlandığını hatırlarsınız. Su sıcaklığı düşük olduğu için kahvedeki bazı yağlar suya geçmiyor ve bu da tatta bir değişikliğe neden oluyordu. Sonradan soğutma yönteminde ise kahve içeceğimizi klasik yöntemlerle hazırladığımız için sıcak kahvedeki bütün tatları kahvemize geçirmiş oluyoruz. Ancak sonradan soğuttuğumuz için soğuk nedeniyle bu tatların bazıları gölgeleniyor.
Aşırı sıcak ve Aşırı soğuk bizim bazı tatları algılamamızı zorlaştırıyor. Bunu biraz açıklamak gerekirse; dondurma soğukken yediğinizde aldığınız tat ile eridikten sonra aldığınız tat farklılaşır. Eridiğinde şekeri daha fazla hissedersiniz. Aynı durum gazlı kolalı içecekler için de geçerli. İcecek oda sıcaklığındayken bile içtiğinizde size aşırı şekerli gelir. Öyleyse donma derecesine yakın su sıcaklığının şeker tadını gölgelediğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla eğer kahvesini şekerli içen biriyseniz, ice coffee hazırladığınızda aynı miktarda şeker kullanırsanız bu içecekler size biraz tatsız gelebilir.
Buz eklemek aynı zamanda kahve ve sütün de tadını değiştirdiği için ortaya tamamen farklı tatta bir içecek çıkar. Özetle uğraşmayayım ben Cold Drip’le filen buz ekleyim olsun bitsin diye düşünüyorsanız aynı tadı alamayacağınız söyleyebiliriz. Alacağınız bu tadın iyi veya kötü olması ise tamamen sizin tat zevkiniz ile ilgili. Unutmayın ki, en iyi kahve, içimi size en güzel gelen kahvedir.
Japanese Cold Brew Nedir ?
Japenese Cold Brew hazırlaması kolay, içimi de bir o kadar keyifli, bir soğuk filtre kahve türü diyebiliriz. Japonların ünlü kahve markası Hario’nun tanıtımına ciddi katkı sağladığı bu yöntemde kahveyi sıcak suyla V60 dripper’da hazırlıyorsunuz ama döküldüğü Range Server içine bir miktar buz koyuyorsunuz. Böyle olunca sıcak haldeki kahve buzun üstüne damladığı için anında soğuyor ve beklemeden kaynaklı kahve tadının acıması problemi ortadan kalkıyor.
Yukarıdaki "Ice Coffee” yönteminde olduğu gibi biraz daha yoğun kahveli bir filtre kahve hazırlayıp sonrasında bunun içine buz atarak da soğuk filtre kahve elde edebiliriz elbette. Fakat Japenese Cold Brew’da kahve sıcak suyla buluştuktan hemen sonra tekrar soğutulduğu için kahvenin sıcak halde bekledikçe acılaşan tadını ortadan kaldırmış oluruz. Japenese Cold Brew’un en öne çıkan yönü de burası zaten.
Kahvenizi hazırladıktan sonra dilerseniz hemen tüketebileceğiniz gibi buz dolabına kaldırıp takip eden 48 saat içerisinde de kahvenizi tüketebilirsiniz.
Nitro Coffee / Nitro Brew Nedir ?
Nitro Brew veya diğer adıyla Nitro Coffee gazlı içecek sifonlarına benzer bir sifon siteminde kahve, su ve azot gazı karıştırılarak elde edilmiş bir soğuk kahve türüdür. Şu yazıda anlattığımız Cold Brew demleme yöntemi ile kahve (biraz daha kahvesi yüksek ve yoğun olacak şekilde tercihen 48 saatte) hazırlandıktan sonra Gazlı içcecek sifon sistemlerinde yer alan metal tüplere konur. Buradaki sifon sitemi ile belirli bir basınçla (genelde 5 atm üstü) İyice süzülmüş Cold Brew kahve biraz su ve azot gazı birleştirilerek bir sifon ağzından bardağa aktarılarak servis edilir.
Nitrojen gazı sağlığa zararlı mı acaba diye düşünüyorsanız, dünyamızda soluduğumuz havanın %78’inin Nitrojen, %21inin Oksijen ve kalan %1inin ise argon ve karbondioksit ağırlıklı diğer gazlardan oluştuğu bilgisini ilk okul kitaplarınızdan hatırlayıp içinizi rahatlatabilirsiniz.