Kahvenin Ana Vatanı Etiyopya
Etiyopya kahvelerinin literatürde apayrı bir yeri vardır. Kahvenin anavatanı olduğu için genetik olarak binlerce farklı çeşit kahve tipi bu ülke topraklarında yetişmektedir. Arabica çekirdeklerinin hepsi “Typica” diye adlandırılan bir varyetenin doğal mutasyonu ile oluşmuştur. Bu varyeteler zaman içerisinde başka ülke topraklarına yayıldıkça mutasyona uğramış ve diğer varyetelerin oluşmasını sağlamıştır. Sömürge döneminde Fransız Bourbon adalarında üretilen Bourbon türevi çekirdek Latin Amerika’da çok yayılmıştır.
Belirli sınıflandırmalar dışında Etiyopya’da yetişen binlerce farklı varyete de oluşmuştur. Hatta o kadar çoktur ki, bir sınıflandırma yapıldığında birbirine benzer genetik yapıya sahip olanlara ayrı isimler vermek yerine pratikte Heirloom ismi verilmiştir.
Etiyopya’da özellikle Yirgacheffe bölgesinde yetişen çekirdekler asiditesi orta ve yüksek seviyelerde ağırlıklı olarak meyve ve çiçeksi tatları bulundurmaları ile dikkat çeker. Bu çekirdekler gereğinden fazla kavrulduğunda bu tatları kaybetmeye başlar. Bu nedenle eğer bir Yirgacheffe bölgesi kahve deneyecekseniz bunun çok kavrulmuş bir kahve olmamasına dikkat edin.
Etiyopya’nın Sidamo bölgesi ise bir diğer yüksek üretime sahip olan bölgedir. Bu bölgenin çekirdekleri meyve tatları yanı sıra, zaman zaman çikolata, topraksı tatlar ve özellikle öğütme sonrası muhteşem kokusu ile öne çıkar.
Diğer Afrika Kahveleri
Afrika’daki diğer ülkeler sömürge döneminde Fransızlar, Almanlar ve Belçikalıların etkisi ile bir Fransız varyetesi olan Bourbon türevi çekirdeklerle öne çıkar. Bu çekirdekler daha çok çikolata baskın tadı yanı sıra Afrika topraklarının katkısı olan meyvemsi tatları da içlerinde barındırırlar. Bu kahvelerden bazılarında varyete tipi olarak SL 14, SL 34 gibi isimler görmek mümkündür. Özellikle Kenya topraklarının verimli kahve üretimine uygun olmaması nedeniyle 1930’lu yıllarda Scott Laboratories tarafından Bourbon tipi çekirdekler dayanıklılığı artıracak, böcek ve pas hastalığına karşı dayanmasını sağlayacak genler eklenerek oluşturulmuştur. Yapılan uzun süreli araştırmalar sonucunda yüzlerce farklı varyete denenmiş ve bunlardan bazıları oldukça başarılı sonuçlar vermiş, sonrasında ise ticari üretimlerine başlanmıştır.
Latin Amerika Kahveleri
Latin Amerika volkanik yapısı nedeniyle inanılmaz verimlilikte topraklara sahiptir. Bu topraklar kahve dışında birçok bitkinin yetişmesi için de elverişli ortam sunmaktadır. Kakao, muz, şeker kamışı en çok üretilen besinlerdir. Kahvenin çevresinde yetiştiği diğer bitkilerin tat ve kokusunu da aldığını biliyoruz. Latin Amerika’da İspanya ve Portekiz sömürgesi döneminde kahve üretimi başlamış ve ağırlıklı olarak Fransız Bourbon çekirdekleri bu üretimde kullanılmıştır. Bu nedenle Bourbon varyetesinin birçok alt varyetesi Latin Amerika’da yetiştirilmektedir. Hem volkanik toprak, hem de kakao, muz üretimi nedeniyle bu bölge çekirdekleri ağırlıklı olarak çikolata tadı içerir. Bunun yanı sıra fındık, kaju ve baharatlı tatlar bulmak da mümkündür.
Kolombiya ve Guatemala’da 1980’ler sonrası kahvede AR-GE çalışmalarına önem verilmiş ve bu üretim verimliliğini ciddi artırmıştır. Panama Latin Amerika’da son dönemde dikkat çeken ülkeler arasındadır. Coğrafi konumu nedeniyle tam iki okyanus arasındaki mesafenin 100 km’ye kadar düştüğü ülke, bu iklimin avantajı ile özellikle lezzette oldukça öncü çekirdekler üretmeye başlamıştır.
Asya Pasifik Kahveleri
Asya Pasifik bölgesinde Vietnam, Hindistan ve Endonezya üretimde dikkat çeken ülkelerdendir. Bu bölgelerde yetişen Arabica çekirdekleri, volkanik toprak ve muson iklimi etkisiyle gövdeli, topraksı, odunsu tatların hissedildiği çekirdekler olarak yetişmektedir. Yine bu bölgede yetişen Robusta türevi çekirdekler ise vanilya ve mistik tatlarla ortaya çıkmaktadır. Özellikle harmanlarda kullanılan bir miktar Robusta çekirdeği baskın çikolata tadı olan Latin Amerika çekirdeklerine vanilya ve mistik tatları kazandırdığı için oldukça beğenilmektedir.
Buraya kadar çok kısa bir özet geçmek gerekirse Meyve ve çiçeksi tatlar için Afrika, Çikolata tatları için Latin Amerika ve Topraksı, baharatlı ve mistik tatlar için de, Asya Pasifik bölgesi kahvelerini tercih edebilirsiniz.
Yeni Başlayanlar İçin Filtre Kahve Önerileri
Eğer filtre kahve tüketimine yeni başladıysanız ve daha önce hazır kahve tüketiyorsanız, bir anda başlangıç şoku yaşamamanız için, Latin Amerika ve Asya Pasifik kahveleri ile başlamanızı tavsiye edebiliriz. Buradaki ülkeleri tanıdıktan sonra damağınız Afrika kahvelerine daha hazır hale gelecektir ve alacağınız keyif katlanacaktır.
“Sert filtre kahve seviyorum” diyorsanız biraz daha koyu kavrulmuş Asya Pasifik kahveleri size tatmin edici bir sonuç üretecektir. “Yumuşak Filtre kahve seviyorum” diyorsanız da, bu sefer Latin Amerika ve Afrika çekirdeklerinde aradığınız lezzeti bulabilirsiniz.
Keyifli Kahveler!