Kahve Değerlendirme Kriterleri
Kafelerde, kahve sunumlarında veya tadımlarda kahvenin tadıyla ilgili belirli kriterler kullanılarak kahvenin karakteristiği tanımlanmaya, tarif edilmeye çalışılır. Eğer bu konuda fikir sahibi olursanız, kahve zevkinizi tanımlayabilir, istediğiniz kahveyi daha rahat ifade edebilirsiniz.
Bu yazıda bahsettiğimiz kriterler kahve meyvesi, çekirdekten ziyade; demlenmiş, fincan içerisinde önünüze gelen kahve içeceğinin tadına yönelik belirlemede kullanılan kriterlerdir. Dolayısıyla demleme şekli, koşulları ve sunumu gibi diğer etkenlerden de etkilenebilir.
Gövde, Yapı (Body)
Kahvenin ağızda oluşturduğu kahve tadının yoğunluğunu ifade etmek için kullanılır. Ağır gövdeli, zengin gövdeli, hafif gövdeli, yağlı, duru, akışkan taneli vb tariflerle tanımlanmaya çalışılabilir. Ağır gövdeli diye ifade edilen bir tarifte kahvenin yoğun bir kahve tadına sahip olduğu anlaşılır.
Asidite, Ekşilik (Acidity)
Asidite kahvede beklenen bir tattır. İçeceğin ağızda yarattığı ekşimsi keskinlik dildeki kuruluğu tanımlar. Kahvenin kavurma tipi, çekirdeğin geldiği yöre hatta demleme tipinden de etkilenir. Tatlılık ise sert olmayan daha yumuşak tatları ifade etmek için kullanılır.
Tat - Aroma (Flavour - Aroma)
Kahve kriterlerinin kombinasyonundan oluşan bütünsel tadın ifade edilmesi için kullanılır. Kahvenin yetiştiği ortamdaki bitki örtüsünden kahve meyvesine koku, buhar ve gaz vasıtası ile sinen esansı tarif etmekte kullanılır. Kahvenin içinde barındırdığı tat, rayiha ve esans karışımı dil, damak ve genizde hissedilen notalar aromayı oluşturur. Aromalar, şarabımsı, meyvemsi, fındıksı, isli vb bu noktada tanımlanır. Dengeli yapıya sahip bir kahvenin birden fazla aromaya sahip olması beklenir.
Ağızda Bıraktığı Tat (Aftertaste)
Kahveden bir yudum alındıktan veya tümüyle içildikten sonra ağızda yarattığı tat ve duyguyu ifade etmek için kullanılır. Baharatımsı, isli, odunsu vb
Acılık (Bitterness)
Kahve tadından beklenen önemli bileşenlerden biridir. Kahvenin çekirdeği, kavrulması, demlenme derecesi gibi etkenlerden de etkilenir. Kahve, orta seviyelerde kavrulduktan sonra acılık varsa kahvenin gövde profilinden, yoğun kavrulduktan sonra oluşan acılık ise (roasting bitterness) kavurmadan kaynaklanır. Çok acı, orta gibi tarif edilir.
Profesyonel bir tadım ve sonrasından kahvenin yorumlanmasıyla ilgili linkteki videoya göz atabilirsiniz.
Bol kahveli, enerjik ve mutlu günler dileriz,
Kahve.com ekibi